Η αναβίωση της γειτονιάς τού… Καραβάν Σαράι βάζει αυτή την ατµοσφαιρική γωνιά της πόλης στο χάρτη των πιο ψαγµένων αναζητήσεών µας!

Απο την Τίτη Βελοπούλου (tvelopoulou@dousiscom.gr) | Φωτο: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Eπί Τουρκοκρατίας, η περιοχή γύρω από το ερειπωµένο πλέον Καραβάν Σαράι ήταν γνωστή για τα πανδοχεία που φιλοξενούσαν ταξιδιώτες, ενώ στην πορεία εξελίχθηκαν σε εµπορικά κέντρα. Στην εποχή µας, µια καθαρά outsider γειτονιά, πίσω από το Αλκαζάρ, δείχνει να αναβιώνει µε ψαγµένα, εναλλακτικά στέκια που χαίρουν ιδιαίτερης αισθητικής και άποψης και στρέφουν την πυξίδα µας σε αυτή τη γωνιά πάνω από την Εγνατία. Την αρχή έκανε δειλά-δειλά το 2006 την εµφάνισή του το µικροσκοπικό µπαράκι Elephantas από τον Χρήστο Μαργαρίτη, µε φιλοσοφία του τις ωραίες µουσικές και τη ζεστή ατµόσφαιρα. Για τη επόµενη νέα άφιξη έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια, µέχρι το 2011, όταν µια πρώην εγκαταλειµµένη εµπορική στοά επί της Εγνατίας διαµορφώθηκε για να φιλοξενήσει το Bord de l’ Εau, ένα urban hip µπαράκι που κατάφερε να κερδίσει το δικό του πιστό κοινό. Και µετά από αυτό σιωπή… Πριν τρία χρόνια, ένα µικρό εστιατόριο την ξαναβάζει στο… χάρτη της διασκέδασης. Η ονοµασία ταιριάζει γάντι…. στον ανατρεπτικό χαρακτήρα του που εξέπληξε ευχάριστα τους θαµώνες του όταν άνοιξε στη Στοά Πτολεµαίων. Το hidden σκηνικό του Extravaganza ξεχώρισε αµέσως µε το industrial ύφος και την cool διάθεση, αλλά και την ψαγµένη κουζίνα! (καθηµερινά εκτός Τρ. 13:00-00:00). Για αναβίωση, ωστόσο, της περιοχής τούς τελευταίους µήνες µπορούµε πλέον να κάνουµε λόγο εξαιτίας openings όπως του boutique hotel Blue Bottle και του The Caravan!

Με φόντο το µεγαλοπρεπές Καραβάν Σαράι, το Β&Β The Caravan αλλάζει τα µέχρι τώρα δεδοµένα µε µια νέα πρόταση αστικής φιλοξενίας. Και αρκεί να εξερευνήσουµε λίγο τη γειτονιά του για να ανακαλύψουµε κι άλλες νέες εκπλήξεις, όπως το 2Concept store (καθηµερινά από τις 10:00), έναν πολυχώρο όπου συνυπάρχουν αρµονικά ένα κατάστηµα µε πολύ vintage έπιπλα, µια gallery που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις και ένα cozy cafe! Ο Νίκος Ιωσήφ και ο Χρήστος Σέλλας (µε ενασχόλησή τους τη µεταποίηση παλιών επίπλων) δηµιούργησαν τέλος του 2015 ένα χώρο όπου το interior design, η Τέχνη αλλά και η αναψυχή βρίσκουν τον τέλειο εκφραστή τους! Και κάπως έτσι στα νυχτοπερπατήµατά µας συναντάµε ξανά το όνοµα Χρήστος Μαργαρίτης , ο οποίος µαζί µε τον dj Νίκο Ράµµο βρίσκονται αυτή τη φορά πίσω από την πιο φρέσκια άφιξη, το ολοκαίνουριο µπαράκι Στέρεο, που φιλοδοξεί να γίνει το νέο στέκι όσων επιθυµούν καλές µουσικές και ανεπιτήδευτη ατµόσφαιρα µε φόντο… -τι άλλο;- τους φωταγωγηµένους τρούλους του θρυλικού Αλκαζάρ…

ΚΑΡΑΒΑΝ ΣΑΡΑΪ

To επιβλητικό κτηριακό συγκρότηµα στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Βαµβακά, πίσω ακριβώς από το Χαµζά Μπέη Τζαµί (Αλκαζάρ), κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου κτηρίου του 15ου αιώνα, το οποίο -όπως εξάλλου προδίδει το όνοµά του- λειτούργησε (και) ως πανδοχείο. Από την Οθωµανική Περίοδο έως τον Εµφύλιο, κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις. Έγινε βιβλίο και ταινία, το 1986, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, ενώ ένα τµήµα του στέγαζε µέχρι πρότινος το Δηµαρχείο Θεσσαλονίκης. Όταν έφυγε το 2011, άρχισαν συζητήσεις προκειµένου να κατεδαφιστεί, κάτι που δεν έγινε λόγω των ευρηµάτων. Χρόνια τώρα, έχουν ανοίξει κουβέντες για την πώλησή του µε επιχειρηµατίες κυρίως από την Τουρκία, τη Ρωσία, αλλά και Άραβες να το έχουν βάλει στο… µάτι!

Χαμζά Μπέη Τζαμί

Eυρύτερα γνωστό ως Αλκαζάρ (από τον κινηµατογράφο που στέγαζε), πρόκειται για τζαµί που κτίστηκε το 1468. Είναι το πρώτο στη Θεσσαλονίκη και παραµένει µέχρι σήµερα το µεγαλύτερο της ελληνικής επικράτειας, αλλά και το µοναδικό στο χώρο της Βαλκανικής που διαθέτει αίθριο (µε εξαίρεση της Αδριανούπολης και της Κωνσταντινούπολης). Το 1926 κηρύχτηκε διατηρητέο µνηµείο, ενώ το 2006 παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισµού µε σκοπό την αποκατάστασή του.

Η καλύτερη πρόταση διαμονής στη περιοχή:

The Caravan

A new age B& B!

«Φωλιασµένο» πίσω από το Χαµζά Μπέη Τζαµί (Αλκαζάρ), σε µια γειτονιά όπου άλλοτε όλα περιστρέφονταν γύρω από το ιστορικό πανδοχείο Καραβάν Σαράι, το Τhe Caravan, ιδέα τριών φίλων, έκανε την εµφάνισή του τον Μάρτιο, σαν µια… αναβίωση της φιλοξενίας τού τότε! To ολοκαίνουριο bed & breakfast –που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα city boutique hotels ευρωπαϊκών µητροπόλεων– βρήκε στο διατηρητέο κτήριο όπου για χρόνια λειτουργούσε η Εθνική Τράπεζα την τέλεια στέγη.

H πρώτη γνωριµία µαζί του έγινε στο ισόγειο, στο Τravel Café –ανοιχτό και σε µη ενοίκους (08:00-22:00)– που σου δίνει µια καλή γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Η παιχνιδιάρικη διακόσµησή του –ένα mix & match µοντέρνων και vintage στοιχείων µε αυθεντικά πολύχρωµα έπιπλα– ακολουθείται, στο ίδιο µοτίβο, και στους υπόλοιπους 4 ορόφους, όπου βρίσκονται τα 13 δωµάτια και οι 2 σουίτες του! Εξαιρετικά φωτεινά, λειτουργικά και πλήρως εξοπλισµένα µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις, κερδίζουν το ενδιαφέρον µε τις διακοσµητικές, νεανικές τους λεπτοµέρειες, τα ιδιαίτερα φωτιστικά και τις Τailor Μade συρταριέρες! Η φιλοξενία βασίζεται στην προσωποποιηµένη φιλοσοφία του, κάτι που διαπιστώνεται ακόµα και στο handmade ελληνικό πρωινό αλλά και στη φιλική ατµόσφαιρα, η οποία σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Αυτές οι λεπτοµέρειες αναδεικνύουν το The Caravan σε ιδανικό ορµητήριο για ένα city break! Από €70 έως €130.

Don’t miss

• Το χειροποίητο ελληνικό πρωινό.

• Τη σπάνια θέα στο εσωτερικό προαύλιο του Αλκαζάρ από τη σουίτα.

• Το εσωτερικό αίθριο για τους καπνίζοντες.

• Τη σπιτική λεµονάδα, τα παραδοσιακά λικέρ και το ρακόµελο, που απολαµβάνουµε στο Travel Café.

• Το χώρο του πρωινού, που δίνεται δωρεάν για workshops και meetings!

Info:Ρέµπελου 1, Θεσσαλονίκη, Τ. 2313 062780, www.thecaravan.gr

Πηγή :http://www.travelstyle.gr/ayth-h-geitonia-ths-thessalonikis-einai-to-neo-talk-of-the-town/