Μια ματιά στο καραβάνι της Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την επίσκεψη μας στο Open House Thessaloniki είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο ξενοδοχείο αλλά και να γνωρίσουμε την ομάδα του The Caravan. Τρεις φιλόδοξοι νέοι με επαγγελματισμό και ευαισθησία κατάφεραν να στεγάσουν το όραμα τους και να δώσουν ξανά πνοή στη γειτονιά χαρίζοντας της στοιχεία από το παρελθόν, ξετυλίγοντας ιστορίες από το παρελθόν. Κάθε κτίριο κρύβει μια ιστορία και το κτίριο του The Caravan στέκεται επιβλητικά να την ανακαλύψουμε και να γίνουμε συνεπιβάτες στο καραβάνι. Επί των οδών Βαμβακά και Ρέμπελου, κρυμμένο πίσω από το Χαμζά Μπέη Τζαμί (Αλκαζάρ), σε μια γειτονιά στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης που όλα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό πανδοχείο, το The Caravan αναβιώνει την ιστορία του θρυλικού Καραβάν Σαράι.


” Φιλοξενία είναι ο άνθρωπος και η εμπειρία που θα βιώσει. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το The Caravan είναι η επιτυχημένη, απρόβλεπτη αισθητική μίξη με την προσωποκεντρική φιλοξενία.”


Στο ιστορικό κτίριο της πόλης λειτουργεί ξανά ένα σύγχρονο σεράγιο, μία φρέσκια, καινοτόμα πρόταση διαμονής για ταξιδιώτες εναλλακτικούς, ανήσυχους και περίεργους. Tόσο το προσωπικό του όσο και ο ίδιος ο χώρος εκπέμπουν έναν αέρα φιλοξενίας, μεταδίδοντάς σου μία χαλαρή και οικεία ατμόσφαιρα. Θα ανοίξει τις πόρτες του τόσο στους επισκέπτες, ταξιώτες του όσο και στους ντόπιους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Το όμορφο bed and breakfast γράφει τη δική του νουβέλα στο ταξίδι του χρόνου. Μπαίνοντας κανείς στο κτίριο, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει το δίπολο «σύχρονου/παλιού», το ρετρό, βίντατζ στιλ που φλερτάρει με τη σύγχρονη εποχή, δίνοντας μια πνοή διαφορετικής ισορροπημένης αισθητικής.

Οι ιδιοκτήτες θέλοντας το κτίριο να μην χάσει την ταυτότητα του τρύπωσαν σε αποθήκες όπου μαράζωναν έπιπλα-αντίκες και τους έδωσαν ξανά ζωή χρησιμοποιώντας μοντέρνες πινελιές. Η αίθουσα του πρωινού στην οποία επικρατεί μια παιχνιδιάρικη διακόσμηση σε προδιαθέτει για μια ξεχωριστή οπτική εμπειρία. Τα μεταμορφωμένα έπιπλα στα οποία χρησιμοποίησαν χρωματιστά υφάσματα, ο συνδυασμός μιας παλιάς τραπεζαρίας του ’50 με τραπέζια που έχουν μεταλλική βάση, βαλίτσες, σερβίτσια, ιδιαίτερα φωτιστικά διακοσμούν το ισόγειο. Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται στα 13 δωμάτια στα οποία συνδυάζεται πάλι το δίπολο «retro/μοντέρνο». Το παλιού τύπου κομοδίνο έρχεται σε αντίθεση με τα σύγχρονα φωτιστικά, το σύγχρονο κρεβάτι και το καθιστικό βρετανικού στιλ έρχεται σε αντιδιαστολή με τα χαλιά περσικού τύπου. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στους χώρους είναι απαλά παστέλ με στοιχεία κίτρινου, φιστικί και μπλε δίνοντας έναν τόνο ηρεμίας και ευδαιμονίας. Την αρχιτεκτονική του µεταµόρφωση επιµελήθηκαν οι αρχιτέκτονες Ελένη Σβυριάδη και Αβραάµ Δούγιας, και ο πολιτικός µηχανικός Βαγγέλης Σπαθάκης ενώ στην οπτική του ταυτότητα συντέλεσε μία ομάδα νέων, δημιουργικών επιχειρηματιών, διακοσμητών και καλλιτεχνών.


“Το bed and breakfast είναι γνωστή έννοια στο εξωτερικό αλλά όχι στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά τα σχόλια που λαμβάνουμε μας δίνουν δύναμη για να προχωρήσουμε παρακάτω και να βελτιωθούμε και άλλο…”


Πάμε όμως να σας γνωρίσουμε την ομάδα του The Caravan!

■Ποιοι βρίσκονται πίσω από το the Caravan;

Βρίσκονται 3 φίλοι ο Χάρης Παπαδόπουλος , ο Αλέξανδρος Καραπατόγλου και ο Γιώργος Κουρτίδης.

■Πώς προέκυψε η επαγγελματική σας συνεύρεση; Ποια η αφορμή και ο καρπός που σας οδήγησε στη δημιουργία του ξενοδοχείου;

Μέσα σε ένα βανάκι όταν κάναμε Roadtrip στην Ισπανία κάπου ανάμεσα στην Σεβίλλη και την Βαλένθια μας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό και να ασχοληθούμε με την φιλοξενία. Έτσι προήλθε η ιδέα ενός σύγχρονου Bed and Breakfast.

■Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την ανακαίνιση του κτιρίου αλλά και πόσος καιρός χρειάστηκε για να λειτουργήσει το ξενοδοχείο;

Τα γραφειοκρατικά ήταν το μεγάλο μας πρόβλημα όπου μας πήγαν πίσω σχεδόν δύο χρόνια. Όταν τελικά πήραμε το χαρτί για να μπορούμε να επέμβουμε στο κτίριο ήρθαν μετά από 20 περίπου μέρες τα capital control με αποτέλεσμα την καθυστέρηση και άλλο του έργου περίπου 4 μήνες. Έτσι φτάσαμε στον Μάρτιο του 2016 για να ξεκινήσει το ταξίδι μας.


“Είναι οι εικόνες, οι συνήθειες ενός τόπου, οι μυρωδιές, οι γεύσεις και στο τέλος οι άνθρωποι που θα γνωρίσεις. Αυτό είναι για μας ταξίδι…”


■Από τότε μέχρι σήμερα πέρασε σχεδόν ένας χρόνος λειτουργίας. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;

Συμπληρώνουμε περίπου 10 μήνες λειτουργίας και είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Παράλληλα όλο αυτό τον καιρό δουλεύουμε για να βελτιώσουμε το προϊόν μας και να παρέχουμε στον πελάτη μας μια αληθινή φιλοξενία.

■Η φιλοσοφία σας; Τι σημαίνει για σας φιλοξενία;

Το μότο μας είναι φιλοξενία, είναι ο άνθρωπος και η εμπειρία που θα βιώσει. Και αυτό προσπαθούμε να το νιώσει ο επισκέπτης μας από την πρώτη στιγμή.  Αυτό που κάνει ξεχωριστό το The Caravan είναι η επιτυχημένη  απρόβλεπτη αισθητική μίξη με την προσωποκεντρική φιλοξενία.

■Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στο κατάλυμα σας;

Ο κόσμος μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αν και δεν ήξερε τι ακριβώς ήμασταν. Το bed and breakfast είναι γνωστή έννοια στο εξωτερικό αλλά όχι στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά τα σχόλια που λαμβάνουμε μας δίνουν δύναμη για να προχωρήσουμε παρακάτω και να βελτιωθούμε και άλλο προσθέτοντας πολύ όμορφα πραγματάκια έτσι ώστε να κάνουν την εμπειρία του μοναδική.

■Τι είναι αυτό που λατρεύουν οι φιλοξενούμενοι;

Η ευγένεια, ο επαγγελματισμός και φυσικά αυτό το ταξίδι στο παρελθόν με νότες από το μέλλον. Το The Caravan είναι ένα κτίριο-ταξίδι στο χρόνο. Τοποθετημένο σε μία από τις πιο ιστορικές γειτονιές του κέντρου, μοιάζει να συνδιαλέγεται με το παρελθόν και να πραγματοποιεί ένα συνεχές ταξίδι στο χρόνο, συνδυάζοντας την ρετρό αισθητική, με σύγχρονα στοιχεία.

■Τι σας κάνει να ξεχωρίζετε από τα υπόλοιπα καταλύματα και γιατί να σας επισκεφτούν;

Το κάθε κατάλυμα έχει τα πλεονεκτήματα του. Νομίζω πως όσον αφορά το The caravan αυτό που αρέσει στο κόσμο εκτός από το αισθητικό κομμάτι είναι όπως είπαμε και παραπάνω οι άνθρωποι που γνωρίζει.

■Σε τι κοινό απευθύνεται το κατάλυμα σας αλλά και ποιοι είναι οι συχνότεροι επισκέπτες σας;

Η μέχρι τώρα λειτουργία μας έχει δείξει ότι το κατάλυμα μας το επισκέπτονται travelers ,άνθρωποι που ψάχνουν κάτι το διαφορετικό. Οι ηλικίες είναι από 25-65 ενώ οι συχνότεροι επισκέπτες είναι οι Έλληνες, οι Κύπριοι, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι και οι Ισραηλινοί.

■Τι σημαίνει για σας ταξίδι;

Είναι οι εικόνες ,οι συνήθειες ενός τόπου, οι μυρωδιές, οι γεύσεις και στο τέλος οι άνθρωποι που θα γνωρίσεις. Αυτό είναι για μας ταξίδι και μπορεί να γίνει ακόμα και στο ίδιο σου το τόπο που ζεις.

■Ποιο ξενοδοχείο σας έχει μείνει χαρακτηριστικό στο μυαλό μέσα από τα ταξίδια σας και ίσως να σας επηρέασε για αυτή την απόφαση;

Είναι πολλά και διαφορετικά από φθηνά χόστελ μέχρι ακριβά boutique ξενοδοχεία.Tα καλύτερα νομίζω τα συναντήσαμε στην Πορτογαλία.

■Αναμφισβήτητα μιλάμε για ένα ξενοδοχείο με αποκλειστικά δικό του χαρακτήρα. Από που εμπνευστήκατε την εικόνα και το στυλ του;

Το κτίριο εξωτερικά μας οδήγησε σε αυτήν την επιλογή. Eίναι ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του 1929 το οποίο λειτουργούσε σαν ένα  μικρό Σεράγιο (πανδοχείο), ενώ με την ανακατασκευή του 2000 από την εθνική τράπεζα προστέθηκαν πολλά σύγχρονα στοιχεία. Έτσι με την βοήθεια των αρχιτεκτόνων Ελένη Σβυριάδη και Αβραάμ Δούγια και του πολιτικού μηχανικού Βαγγέλη Σπαθάκη ακολουθήσαμε το δρόμο που μας χάραξε το κτίριο. Με μικρές αισθητικές παρεμβάσεις, με ανανεωμένα προσωπικά παλιά έπιπλα, με καναπέδες της γιαγιάς και κεντρική τραπεζαρία της θείας  δίνουμε μια αίσθηση σπιτικής ζεστασιάς  στο κάθε ταξιδιώτη. Μέλημά μας, να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο, ένα κύτταρο φιλοξενίας στο κέντρο της πόλης, μια ζωντανή ιστορία, έναν σταθμό για τον επισκέπτη και σημείο συνάντησης για τον κάτοικο της πόλης.

dsc_0593-1

■Παρατηρούμε σε νέες επιχειρήσεις εστίασης το φαινόμενο να υιοθετούν ρετρό βίντατζ στοιχεία. Πιστεύετε πως οφείλεται στο ότι έχει γίνει τάση της μόδας η στο ότι θέλουν να διατηρηθούν στοιχεία από το παρελθόν μέσα στο χρόνο? Τι σημαίνει για σας αυτή η εποχή?

Είναι λίγο από όλα. Για μας εκείνη η εποχή εκείνη είναι γεμάτη γλυκιές γνήσιες αναμνήσεις.

Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν επισκέπτη. Σε ποιο δωμάτιο σας θα θέλατε να μείνετε;

Νομίζω η σουίτα μας και η οπτική που έχει στο χαμτζά μπέη τζάμι , στο καραβάν σαράι σε βοηθάει να ταξιδεύεις σε άλλες εποχές.

dsc_0571-1

■Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας την πιο όμορφη στιγμή που έχετε ζήσει στην πορεία αυτού του χρόνου.

Μια πρόταση γάμου που κάναμε με κιθάρες και τραγούδια μέσα σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου.

■Ποια η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει και πως βγήκατε από αυτή;

Η γραφειοκρατία μέχρι στιγμή και το αστάθμητο οικονομικό περιβάλλον δημιουργούν ανασφάλεια.

■Κατά πόσο η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας έχει προκαλέσει πλήγμα στον εσωτερικό τουρισμό;

Έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα αλλά δημιούργησε και την ανάγκη της εξωστρέφειας. Δυστυχώς χρειάστηκε η κρίση για να γίνουν οι επιχειρήσεις εξωστρεφείς.

■Μπαίνοντας στο ξενοδοχείο θα παρατηρήσει κανείς το ανοιχτό προς το κοινό καφέ-μπαρ. Τι άλλες εκδηλώσεις μπορούμε να συναντήσουμε στο The Caravan;

Στο the caravan είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας και γι αυτό στους χώρους του έχουν γίνει από workshop αραβικής τέχνης μέχρι συναντήσεις εθελοντών για πολλά ενδιαφέροντα Project Που γίνονται στην πόλη μας. Το “The Caravan” αποτελεί από μόνο του ένα αέναο ταξίδι στο χρόνο. Καλεί τους φιλοξενούμενους του να φέρουν τις ιστορίες τους και επιχειρεί να μπερδέψει πολιτισμούς και κουλτούρες, ντόπιους και ταξιδιώτες. Το καραβάνι λοιπόν ήρθε να προσθέσει συνεπιβάτες στο ταξίδι του, στις εικόνες του, στην αύρα του. Και είναι έτοιμο να διαμορφωθεί από όλους εσάς, τους επισκέπτες του.

dsc_0587-1

■Πως αισθάνεστε όταν βρίσκεστε σε αυτό το χώρο και τι έχετε αποκομίσει από τη μέχρι στιγμής εμπειρία σας;

Σαν στο σπίτι μας.

■Θα θέλαμε να κλείσετε την συνέντευξη στέλνοντας το δικό σας μήνυμα σε όσους σας έχουν επισκεφτεί αλλά και σε αυτούς που δε σας έχουν ανακαλύψει μέχρι στιγμής.

Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που μας δείξανε και τους προσκαλούμε να ξανά έρθουν στο σπίτι μας για να ανακαλύψουμε μαζί την Θεσσαλονίκη μας μέσα από τα μάτια του team του The Caravan.


Photos by: Χριστίνα Ευαγγελοπούλου

 

 

Πηγή: https://thebrainfreezemag.wordpress.com/2017/02/11/interview_the_caravan_skg/

2017-03-27T11:17:27+03:00